Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 RSD. Vreme isporuke do 3 radna dana.
Opadanje kose i COVID-19 - koja je veza i kako se izboriti sa problemom

Problemi sa gubitkom kose u poslednje dve godine kao da su dobili epidemijske razmere. Sve više ljudi se žali na ovaj problem kao posledicu virusa COVID-19. Ipak da li je epidemija zaista direktni uzrok, da li je moguće sprečiti posledice ili ih umanjiti, potražili smo odgovore i donosimo ih u nastavku.

Kakva je veza između COVID-19 i opadanja kose

Lekari iz brojnih medicinskih ustanova širom sveta ukazuju na povećanje broja pacijenata sa problemima opadanja kose posle preležane zaraze. To nam potvrđuje da neka veza postoji. To potvrđuju i dermatolozi, ali oni daju konkretno objašnjenje. 

Prema dermatolozima nije reč o trajnom gubitku kose već prirodnom procesu obnavljanja. Kosa se obnavlja u ciklusima koji obuhvataju periode povećanog opadanja, a zatim intenzivnog rasta nove kose. 

Pacijenti koji su preležali COVID, i to vrlo često oni koji su imali ozbiljniju kliničku sliku, suočili su se sa pojavom preteranog opadanja kose posle nekoliko meseci nakon izlečenja. Ali opadanje nije posledica virusa već onoga kroz šta je telo prošlo tokom bolesti.

Šta zapravo uzrokuje opadanje kose posle COVID-a

Stanje sa kojim se pacijenti suočavaju naziva se telogen effluvium odnosno opadanje kose izazvano stresom. Izazivaju ga stanja kao što su operacije ili porođaj, a javlja se i kao posledica groznica sa visokom temperaturom. 

Klinička slika izazvana COVID-19 na mnoge je imala upravo ovakvo dejstvo. Statistika pokazuje da su pacijenti koji su bili hospitalizovani mnogo više izloženi problemu opadanja kose i da je kod njih on izraženiji. Sa ovim problemom suočavaju se skoro svi, ali u zavosnosti od težine infekcije, zavisi i u kolikoj meri će se problem opadanja kose ispoljiti.

Problem opadanja kose pojavljuje se u periodu od 3 do 6 meseci nakon stresne situacije. To je prirodni odgovor organizma, a zbog intenziteta stresa kojem je telo bilo izloženo i opadanje je mnogo većeg intenziteta od uobičajenog. 

Opadanje kose posle porođaja

Porođaj je stresna situacija koju žena doživljava. I ne samo porođaj, već i niz promena koje se dešavaju u narednih nekoliko meseci. Oporavak, hormonske promene, promene u svakodnevnom ritmu i obavezama utiču na to da u periodu od četiri do šest uzrokuju opadanje kose.

To je prirodan proces i napominjenom da je reč o opadanju, a ne gubitku kose. Dakle, iako će doći do opadanja znatne količine kose, sve će biti nadoknađeno kada dođe period obnove. 

Najbolji savet u ovoj situaciji jeste da budete nežni prema sebi i svojoj kosi. Ne izlažite je štetnim uticajima i tretmanima, izbegavajte vezivanje kose u čvrts rep koji čupa kosu iz temena. Pronađite prirodne prepare koji neguju osetljivo teme kako biste lakše prošli kroz ovaj period.

Kako se izboriti sa problemom

Za sve one koji su tek preležali infekciju COVID-19 važno je da znaju dve stvari:

  1. Povećano opadanje kose je nešto što ih očekuje
  2. To je moguće sprečiti ili ublažiti, a posledice umanjiti

Među koracima koje možete preduzeti u cilju ublažavanja problema sa opadanjem kose jeste ishrana, smanjenje stresa i briga o kosi. 

Briga o ishrani podrazumeva unos dovoljno proteina, vitamina i minerala. Na spisku treba da se nađu namirnice bogate:

  • Proteinima
  • Gvožđem
  • Vitamonom D i C
  • Cinkom
  • Folnom kiselinom
  • Vitaminom B12

Od velike pomoći će biti i fizička aktivnost, ali i briga o mentalnom zdravlju, smanjenje stresa koliko god je to moguće, dovoljno sna, prijateljstko okruženje i društvo u kojem se osećamo prihvaćeno, koje nam pruža podršku.

Kako negovati kosu

Najbolji način da ublažite opadanje kose jeste da je ne izlažete dodatnom naporu, izbegavate šnale i dodatke koji čupaju kosu. Jednako je važno i da izbegavate nepotrebne hemijske tretmane kojima se dodatno oštećuje kosa. 

Prirodna kozmetika može biti odličan način da svoju kosu osnažite i obezbedite neophodne hranljive sastojke. U tome će Vam pomoći šamponi i balzami bez sulfata i konzervansa, a sa sastojcima koji će kosu hidrirati kao što je shea butter, zatim oni koji će je dodatno ojačati kao što su limun, žalfija i kinin. Aloe vera je svakako sastojak sa kojim ne možete pogrešiti jer kosi pruža hidrataciju i održava prirodni balans. 

Gravier u svojoj ponudi ima proizvode sa pomenutim sastojcima organskog porekla. Takođe, ne sadrže štetne materije i svi su dermatološki ispitani. 

Osim pomenutih sastojaka, u našoj ponudi možete pronaći šampone i balzame koji će pomoći u raščešljavanju kose, uklanjanju peruti, kao i preparate namenjene različitim tipovima kose. 
Posetite našu online prodavnicu i na vreme počnite sa pravilnom negom kose.Korpa

Pridruži se listi čekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.
Na vrh stranice