Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 RSD. Vreme isporuke do 3 radna dana.
kozmetika za bebe

Uvod

Kao roditelji, prirodno je da želite najbolje za svoje dete, posebno kada je u pitanju nega osetljive bebine kože. Verujete da su proizvodi koji se nalaze na policama sigurni i blagi, međutim, mnogi od njih sadrže skrivene hemikalije koje mogu izazvati iritacije, alergijske reakcije, pa čak i dugoročne zdravstvene probleme. S obzirom na to koliko je bebina koža tanka i sklona apsorpciji, važno je znati koje sastojke treba izbegavati kako biste osigurali zdravlje i blagostanje svog mališana.

U ovom blogu ne samo da ćemo izdvojiti najopasnije sastojke, već ćemo preporučiti bezbednije alternative iz naše Gravier linije, kao i iz linije proizvoda naših prijatelja iz brenda Centifolia, kako biste mogli doneti najbolje odluke za negu svog deteta.

 

Najopasniji sastojci u proizvodima za bebe

Sulfati (SLS i SLES)

Sulfati su surfaktanti koji se koriste u šamponima, kupkama i pastama za zube jer omogućavaju bogato penušanje. Međutim, oni uklanjaju prirodna ulja sa kože, što dovodi do suvoće i iritacija. Koža beba je posebno osetljiva na sulfate, što može izazvati crvenilo, peckanje i dermatitis. Ovi sastojci su takođe poznati kao potencijalni alergeni.

Opasnosti: Pored izazivanja iritacija, sulfati mogu narušiti zaštitnu barijeru kože, što je posebno problematično kod beba jer njihova koža nije u potpunosti razvijena. Oštećena barijera može dovesti do povećane osetljivosti na druge hemikalije, pa čak i infekcija, jer koža postaje manje efikasna u zaštiti od mikroorganizama. Dugotrajna upotreba proizvoda sa sulfatima može dodatno isušiti kožu, što kod beba može izazvati uporne probleme sa suvoćom i iritacijama.

Gravier preporuka
Srećom, Organska bebi kupka Gravier je potpuno bez sulfata, čime štiti osetljivu kožu vaše bebe i čuva njenu prirodnu vlagu. Pogledajte organsku bebi kupku Gravier.

 

 

kozmetika za bebe

 

Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste u kozmetici da produže rok trajanja proizvoda. Međutim, parabeni mogu delovati kao endokrini disruptori, imitirajući estrogen u telu i potencijalno izazivajući hormonske disbalanse. Dugoročno izlaganje parabenima povezano je sa rizikom od raka, posebno kada se nanose na osetljivu bebinu kožu.

Opasnosti: Pored hormonskih disbalansa, parabeni se nakupljaju u telu jer ih ono ne može lako razgraditi, što povećava rizik od kumulativnog efekta. Studije su povezale dugotrajnu izloženost parabenima sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke kod žena, dok kod beba dugotrajna upotreba proizvoda sa parabenima može ometati pravilan razvoj endokrinog sistema.

Gravier preporuka
Micelarna voda za bebe Gravier je bez parabena, što je čini idealnim izborom za nežno čišćenje bebina lica i tela, bez rizika od štetnih hemikalija.

 

kozmetika za bebe

Mineralno ulje

Mineralno ulje je derivat nafte koji se često koristi kao jeftin emolijent u losionima i kremama. Iako pruža osećaj glatke kože, zapravo može zatvoriti pore, što može rezultirati iritacijom i stvaranjem barijere koja sprečava kožu da diše. Koža beba je posebno osetljiva i treba joj omogućiti da slobodno diše, a mineralna ulja mogu ometati ovaj prirodni proces.

Opasnosti: Mineralno ulje stvara nepropusnu barijeru na koži, koja blokira njeno disanje i prirodnu regeneraciju. To može rezultirati nakupljanjem toksina ispod površine kože, a kod dugotrajne upotrebe može dovesti do upala i iritacija. Takođe, pošto mineralno ulje ne neguje kožu, ono ne pomaže u obnavljanju prirodne barijere, što može dovesti do dugotrajnog isušivanja kože.

Gravier preporuka
Bebi ulje za pelensku regiju Gravier sadrži prirodna biljna ulja koja neguju kožu i pomažu u obnavljanju njene barijerne funkcije bez zatvaranja pora.

 

kozmetika za bebe

Ftalati

Ftalati su hemikalije koje omekšavaju plastiku i koriste se u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući parfeme i proizvode za negu kože. Oni mogu poremetiti rad hormona, posebno kod beba, i povezani su sa razvojnim poremećajima. Redovno izlaganje ftalatima može uticati na funkcije reproduktivnih organa i razvoj endokrinog sistema.

Opasnosti: Studije su pokazale da ftalati mogu imati dugoročne efekte na zdravlje, uključujući toksičnost za reproduktivni sistem i mogućnost izazivanja neuroloških poremećaja. Kod beba, izloženost ftalatima može poremetiti pravilan razvoj hormona, što može imati posledice na njihov rast i razvoj, uključujući kognitivne funkcije i reproduktivno zdravlje kasnije u životu.

Centifolia preporuka
Liniment za pelensku regiju Centifolia ne sadrži ftalate i pruža nežnu zaštitu za kožu bebe. Ovaj prirodni proizvod je idealan za svakodnevnu upotrebu.

 

kozmetika za bebe

 

Sintetički mirisi

Sintetički mirisi su jedan od najčešćih uzroka alergijskih reakcija na koži, uključujući crvenilo, iritaciju i ekceme. Iako su prijatni na miris, sintetički mirisi često sadrže naftne derivate koji mogu biti štetni po zdravlje, a mogu izazvati i dugoročne probleme sa disanjem, posebno kod beba.

Opasnosti: Sintetički mirisi su česta komponenta u mnogim kozmetičkim proizvodima, a mogu sadržati i više od stotinu različitih hemikalija, od kojih mnoge nisu navedene na pakovanju. Pored iritacija kože, često su povezani sa problemima disajnih puteva, poput astme i alergija, posebno kod dece koja su posebno osetljiva na inhalaciju ovih hemikalija.

Gravier preporuka
Bebi sapun za telo i kosu Gravier koristi samo prirodne mirise iz biljnih izvora, čime se smanjuje rizik od iritacija i alergija. Ovaj sapun je savršen za svakodnevno kupanje beba. Kupite bebi sapun Gravier

 

kozmetika za bebe

Talk

Talk se tradicionalno koristi u puderima za bebe, ali je povezan sa respiratornim problemima, pa čak i sa kancerogenim rizicima kada se koristi u blizini genitalne regije. Inhalacija talka može izazvati probleme sa plućima kod novorođenčadi, dok se duga upotreba može povezati sa razvojem tumora kod odraslih.

Opasnosti: Talk može biti kontaminiran azbestom, koji je poznat po tome što izaziva rak. Iako se danas koriste čistiji oblici talka, rizik od udisanja finih čestica talka i dalje predstavlja problem, posebno kod beba koje imaju znatno oslabljene disajne puteve. Takođe, taloženje talka u genitalnoj regiji kod beba može povećati rizik od iritacija i infekcija.

Gravier preporuka
Umesto pudera koji sadrže talk, Gravier bebi ulje za pelensku regiju nudi nežnu zaštitu bez upotrebe potencijalno štetnih sastojaka kao što je talk, pružajući sigurnu negu za bebinu kožu.

 

kozmetika za bebe

 

Triklosan

Triklosan je antibakterijski agens koji se često koristi u sapunima, pastama za zube i drugim proizvodima. Iako deluje protiv bakterija, može uticati na hormone u telu i potencijalno doprineti razvoju rezistencije na antibiotike. Zbog svoje toksičnosti, zabranjen je u mnogim zemljama u proizvodima za bebe.

Opasnosti: Triklosan je povezan sa poremećajem rada hormona štitne žlezde i može imati toksične efekte na jetru. Kod beba, izloženost triklosanu može dovesti do poremećaja endokrinog sistema i uticati na njihov imunološki sistem, povećavajući rizik od alergija i astme. Zbog mogućnosti razvoja otpornosti na antibiotike, ovaj sastojak je posebno problematičan kod beba čiji je imunološki sistem još uvek u razvoju.

Centifolia preporuka
Micelarna voda za bebe Centifolia
je potpuno bez triklosana, pružajući nežnu i sigurnu negu za svakodnevnu upotrebu.

 

Alkohol

Alkohol, posebno etanol i izopropilni alkohol, često se koristi u proizvodima kao konzervans. Iako pomaže u održavanju svežine proizvoda, alkohol može ozbiljno isušiti bebinu kožu i narušiti njenu prirodnu barijeru, što dovodi do iritacija i suvoće.

Opasnosti: Alkohol brzo isušuje kožu, a kod beba, čija koža nije u potpunosti razvijena, ovo može dovesti do ozbiljnijih problema poput ekcema i upala. Osim toga, dugotrajna upotreba proizvoda sa alkoholom može oslabiti prirodnu barijeru kože, čime koža postaje sklonija spoljašnjim iritacijama i infekcijama.

Centifolia preporuka
Hidratantna krema za bebe Centifolia
je potpuno bez alkohola, pružajući dugotrajnu hidrataciju bez rizika od iritacija.

 

Silikoni

Silikoni stvaraju barijeru na koži, ali mogu ometati prirodno disanje kože i izazvati akumulaciju nečistoća. Dugotrajna upotreba proizvoda sa silikonima može uzrokovati začepljenje pora i pogoršanje stanja kože kod beba.

Opasnosti: Iako silikoni pomažu u stvaranju glatkog osećaja na koži, oni zapravo mogu stvoriti “nepropusnu” barijeru koja onemogućava kožu da diše. Kod beba, to može izazvati nakupljanje prljavštine i bakterija ispod površine kože, što može dovesti do iritacija, upala i akni.

Gravier preporuka
Bebi kupka Gravier ne sadrži silikone, što omogućava koži vaše bebe da diše i ostane hidrirana na prirodan način.

 

PEGs (Polietilen glikol)

PEG-ovi su emulgatori koji se koriste u kozmetičkim proizvodima, ali mogu povećati apsorpciju drugih štetnih hemikalija kroz kožu. Takođe mogu biti kontaminirani toksičnim materijama poput etilen oksida, što ih čini opasnim za osetljivu kožu beba.

Opasnosti: PEG-ovi mogu delovati kao “sredstvo za penetraciju”, što znači da omogućavaju drugim štetnim hemikalijama da prodru dublje u kožu. Kod beba, čija je koža mnogo tanja i delikatnija, to može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, jer telo apsorbuje hemikalije brže i u većim količinama.

Gravier preporuka
Micelarna voda za bebe Gravier
je bez PEG-ova, što je čini sigurnom opcijom za svakodnevnu upotrebu.

 

kozmetika za bebe

 

Dodatak – ostali štetni sastojci

Pored pomenutih, postoje i drugi sastojci koji mogu biti opasni za bebinu kožu:

  • Fenoksietanol – Konzervans koji može izazvati neurotoksične efekte.
  • BHA i BHT – Antioksidanti povezani sa rizikom od raka.
  • Formaldehid – Konzervans poznat po kancerogenom efektu.
  • DEA i TEA – Sredstva za penušanje koja u kombinaciji sa nitritima mogu formirati kancerogena jedinjenja.
  • Propilen glikol – Koristi se kao emolijent, ali može iritirati kožu i narušiti njenu barijeru.

 

Zaključak

Kada je u pitanju nega beba, izbor prirodnih i organskih proizvoda može značajno doprineti zdravlju i blagostanju vašeg deteta. Izbegavanje štetnih hemikalija kao što su sulfati, parabeni i ftalati je ključno za očuvanje osetljive kože beba.

Gravier i Centifolia nude bezbedne, sertifikovane proizvode koji vam mogu pomoći u ovoj važnoj misiji, pružajući najbolju negu za vašu bebu, bez kompromisa kada je u pitanju sigurnost.

 

 

labogravier logo

Korpa

Pridruži se listi čekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.
Na vrh stranice